Molluscum Contagiosum

Molluscum Contagiosum

Molluscum Contagiosum ( MC ) nedir?

MC sık görülen kanseröz olmayan virüslerden kaynaklanan bulaşıcı bir enfeksiyondur. Derinin en üst tabakasında yerleşen bu virüsler deride kabartıların oluşmasına neden olur. Yapı olarak siğillere benzerler fakat değişik bir virüs tarafından oluşturulurlar (Pox virüs). Virüs deriye küçük çatlaklar veya kıl köklerinden girer.


Molluscum Nasıl Bulaşır?

MC insandan insana tensel temas ile bulaşır. Molluscumu olan bireyle sık temas sonucu oluşan bu lezyonlar deri bağışıklığının tam gelişmediği çocukluk döneminde daha sık görülmektedir. Cinsel ilişki diğer bir bulaşma yoludur. Molluskum virüsünün cansız objelerle bulaşması çok nadir olmakla birlikte bildirilmiştir. Yüzme havuzu yoluyla bulaşma özellikle çocuklarda bildirilmiştir.

MC sıvı nitrojenle, asitlerle yakma, elektrokoter, küretaj gibi cerrahi veya yüzeysel sürülen antiviral ajanlar, immün uyarıcılar veya retinoidler ile tedavi edilebilirler. Tedavinin 3-6 hafta ara ile tekrarı gerekebilir. Tedavi edilen bireylerin tekrar MC tarafından enfekte edilme olasılığı vardır. Bu nedenle sadece birkaç adet MC büyümesi olduğunda tedavi başlatılırsa hastalığın kontrol altına alınması kolaylaşır.






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


İçerik Güncelleme Tarihi : 13.05.2023

Yorumlar (0)

Yorum Yazın